środa, 13 czerwca 2018

Nalewka orzechówka ( z zielonych orzechów włoskich i cytrusów ).









Składniki :
12-14 szt. zielonych orzechów włoskich
1 cytryna
1 pomarańcza
2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości
3 łyżki cukru trzcinowego
0,5 l wody
0,5 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem ze skórką na plastry o grubości około 1 cm, usuń pestki, wrzuć do słoja. Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Zimną wodą zalej zawartość słoja, wlej spirytus, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź całość przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po około 2 tygodniach nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz