niedziela, 10 czerwca 2018

Nalewka na owocach czeremchy.









Składniki :
dojrzałe owoce czeremchy
wódka 40 %
80 g cukru ( może być trzcinowy ) 

Sposób wykonania : 
 Dojrzałe owoce czeremchy przebierz ( usuń listki, gałązki, chore i zielone owoce ), opłucz, osusz. Umyte owoce rozsyp na ściereczce ( najlepiej lnianej ) cienką warstwą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Co dzień przemieszaj owoce. Następnie napełnij owocami litrowy słój do 3/4 wysokości. Dodaj cukier, zalej wódką do pełna. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, w tym czasie nalewka będzie dojrzewać.



                                Na zdrowie !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz