piątek, 29 czerwca 2018

Nalewka malinowo - wiśniowa ( w pięknym kolorze purpury ).









Składniki :
0,5 kg wiśni bez pestek
1 l spirytusu 70 %
1 kg malin
0,5 kg cukru (może być trzcinowy) 

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, odsącz z nadmiaru wody, wydryluj, odmierz pół kilograma, wsyp do słoja. Wlej spirytus, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Na kilka dni ( 2-3 dni ) przed zlaniem nalewu z wiśni przygotuj syrop z malin. Maliny wsyp do czystego pustego słoja ( do drugiego, nie do tego, w którym masz wiśnie ), zasyp cukrem, zamieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Następnie wiśnie przecedź przez gazę , wyciśnij z nich resztę soku. Maliny także przecedź przez gazę ( możesz przez tą samą co wiśnie ), wyciśnij resztę soku z owoców. Nalew wiśniowy wymieszaj z sokiem malinowym. Płyn wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby trunek się sklarował. Po tym czasie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
 Nalewka ta ma piękny purpurowy kolor, jest aromatyczna, oryginalna, z lekko wyczuwalną cierpkością wiśni.

 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                 
                                Na zdrowie !



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz