czwartek, 14 czerwca 2018

Nalewka malinowa ( niemiecka ).









Składniki :
4 l dojrzałych malin
5 g goździków
5 g potłuczonych pestek ze śliwek węgierek
4 l spirytusu 60 %

Sposób wykonania :
 Z malin wyciśnij sok ( najlepiej przez prasę lub w wyciskarce ), wlej do dużego słoja lub gąsiorka o pojemności 8-10 l. Dodaj goździki, potłuczone pestki ze śliwek, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój lub gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce np. na parapet okienny od zachodu na 30 dni. Co parę dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę. Następnie przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 60 % należy zmieszać 630 ml spirytusu 95 % z 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz