wtorek, 12 czerwca 2018

Nalewka malinowa ( francuska ).









Składniki :
3 kg dobrze dojrzałych malin
50 dkg cukru pudru
4 l spirytusu 50 % 

Sposób wykonania :
 Maliny oczyść, wsyp do makutry, dodaj cukier puder, rozetrzyj na miazgę drewnianą pałką. Makutrę przykryj lnianą ściereczką , odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie utarte maliny przełóż do słoja, zalej alkoholem, dokładnie wymieszaj, przecedź przez gęste sitko lub gazę. Otrzymany płyn wlej do drugiego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Gdy nalewka się sklaruje, zlej płyn znad osadu, przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka dojrzeje.
 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz