sobota, 30 czerwca 2018

Nalewka agrestowa ( staropolska ).








Składniki :
dojrzały agrest
spirytus 70 % lub
czysta wódka 40 %
cukier ( najlepiej trzcinowy )
rodzynki  jasne

Sposób wykonania :
 Agrest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody, rozgnieć lekko lub poprzekrawaj na połówki, wrzuć do słoja tyle, aby słój był prawie pełny. Zalej spirytusem lub wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy. Co pewien czas obróć słój do góry dnem i z powrotem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , dokładnie wyciśnij sok z owoców. Trunek rozlej do butelek, do każdej butelki ( 0,5 l ) wsyp po 2 łyżeczki cukru i po 1 rodzynku przeciętym na połowę. Butelki zakorkuj i odstaw na co najmniej kolejne 6 miesięcy, aby dojrzała. Możesz także dodać cukier w inny sposób. Na każdy 1 l nalewki dodaj do niej około 25 dkg cukru, wymieszaj i wtedy dopiero rozlej do butelek. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna, możesz ją po upływie 6 miesięcy, gdy dojrzeje przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Nalewka ta doskonale prezentuje się w ozdobnej butelce lub karafce.

 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz