środa, 23 maja 2018

Zaprawa korzenna przydatna w każdej kuchni.








Składniki :
1 laska wanilii
1 g goździków
2 g mielonej gałki muszkatołowej
3 g świeżego korzenia imbiru
3 g kory cynamonowej
150 ml spirytusu 60 %

Sposób wykonania :
 Wanilię pokrój na małe kawałki, imbir drobno posiekaj, korę cynamonu i goździki utłuc np. w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzuć do słoja, zalej spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką lub poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dwa tygodnie. Pamiętaj, aby co drugi dzień zamieszać zawartość słoja np. poprzez wstrząśnięcie nim. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę , a następnie przez bibułę filtracyjną. Gotowy nalew rozlej do butelki najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 
 Zaprawę tę możesz wykorzystać do przygotowania nalewek np. korzennych, do przygotowania grzańców, do pieczenia ciast ( np. piernika, można dodać pod koniec przygotowywania ciasta kilka kropelek zaprawy ), do wódki, piwa, krupniku, a nawet do przygotowania sałatki ze śledziami.

 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 60 % należy zmieszać 315 ml spirytusu 95 % z 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 


                        
                        Pozdrawiam ! 


 

1 komentarz: