niedziela, 20 maja 2018

Nalewka z płatków róży cukrowej.









Składniki :
płatki róży cukrowej ( pomarszczonej )
czysta wódka 40 %
cukier kryształ rafinowany

woda
Sposób wykonania:
 Z płatków odetnij białe końce, wsyp do 3/4 wysokości słoja. Zalej taką ilością wódki, aby zakryła płatki na wysokości 4-5 cm powyżej linii płatków. Słój szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Gdy nalewka nabierze ciemnobursztynowego koloru, przefiltruj ją przez gazę , nie wyciskając płatków. Nalewkę osłodź do smaku według gustu przygotowanym syropem z wody i cukru. Następnie rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.


                       Pozdrawiam ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz