środa, 11 kwietnia 2018

Nalewka z kory wierzbowej ( działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie )









Składniki :
70 g kory wierzbowej białej
0,5 l alkoholu 45 % 

Sposób wykonania :
 Korę wrzuć do słoja, zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie wstrząśnij kilka razy słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa.

                                        Zastosowanie naleweczki :
 Pij 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki rozpuszczonej w około 50 ml przegotowanej i wystudzonej wodzie.
Kora wierzbowa jest skuteczna przy przeziębieniach z gorączką , bólach głowy, oraz dolegliwościach reumatycznych i miażdżycy.


 Rada : Korę możemy kupić lub zebrać samemu. Korę wierzbową zbieramy z gałęzi 2-3 letnich wczesną wiosną , gdy zaczynają ruszać soki, łatwo jest ją wtedy oddzielić od drewna. Nacina się gałązki tak, aby ściągnąć około 20 cm rurki, które następnie się  suszy.
 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 45 % należy zmieszać 235 ml spirytusu 95 % z 280 ml przegotowanej i ostudzonej wody.




                             Życzę zdrowia !
 

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz