sobota, 17 marca 2018

Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ).







Składniki :
dojrzałe śliwki węgierki
spirytus 70 %
cukier 

Sposób wykonania :
 Śliwki opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby wszystkie śliwki były nim przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie zlej nalew ze śliwek. Śliwki natomiast zasyp cukrem. Możesz śliwki wysypać do dużej miski i wkładając je na powrót do słoja zasypywać porcjami cukru. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na około 2 tygodnie. Gdy cukier się już całkiem rozpuści, a śliwki się pomarszczą , zlej syrop ze śliwek i połącz go z wcześniej zlanym płynem. Trunek przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, aby trunek dojrzał i nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.

 Śliwki pozostałe z tej nalewki możesz użyć do deserów lub zamaczać w gorzkiej polewie czekoladowej i pozostawić do zastygnięcia. Smakują wyśmienicie niech schowają się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :) 

 Rada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 



                                                                     Na zdrowie !

 

    

1 komentarz:

  1. Tytuł powinien brzmieć "Nalewka śliwkowa" a nie śliwowica.
    Śliwowicę otrzymuje się na drodze destylacji.
    Julian

    OdpowiedzUsuń