czwartek, 15 lutego 2018

Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ).









Składniki :
po 15 g suszonych sypkich ziół :
kwiatu lipy, kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny
0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
0,5 l alkoholu 70 %
1/2 szklanki miodu 

Sposób wykonania :
 Wszystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Do nalewki dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Płyn rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ) , szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
 Nalewka ta ma ładny ciemnoczerwony kolor, smak winno-ziołowy z lekko miodowym akcentem i odrobiną goryczki.


                                       Zastosowanie naleweczki :
 Nalewka ta pomaga złagodzić kaszel oraz działa ogólnie wzmacniająco, to za sprawą ziół. Pijemy ją , gdy męczy nas kaszel 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.


 Rada : Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 


                                 

                                Na zdrowie !


 

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Zdarzyło mi się pić coś podobnego, ale wyłącznie z dziką różą i odrobiną kwiatu lipy. Tak bogatej mieszanki jeszcze nie znałem, ale na przyszłą zimę przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń