niedziela, 18 lutego 2018

Nalewka z korzenia lukrecji ( hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów )









Składniki :
5 łyżek drobno posiekanego korzenia lukrecji
1 i 1/2 szklanki spirytusu 95%
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru 

Sposób wykonania :
 Korzeń lukrecji rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu. Wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 7 dni. Następnie gotujemy wodę , słodzimy ją cukrem i wlewamy do słoja. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni. Po tym czasie filtrujemy trunek przez lnianą ściereczkę, rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Najlepsza naleweczka będzie po 6 miesiącach leżakowania. 

                                            Zastosowanie naleweczki :
 Pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej, ale nie dłużej w kuracjach niż 2-4 tygodnie.
Ekstrakt alkoholowy z korzenia lukrecji działa hamująco na wzrost i rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dotyczy to bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy, a także Staphylococcus aureus , czyli gronkowca złocistego powodującego najczęściej zakażenia skóry. Możemy ją np. stosować podczas przeziębień.




                             Życzę zdrowia !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz