czwartek, 22 lutego 2018

Likier kawowy ( z laską wanilii ).









Składniki :
25 dkg mielonej kawy dobrej jakości
1 i 1/2 kg cukru
2 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 laska wanilii
250 ml rumu
1 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 Zagotuj wodę, wrzącą zalej kawę , odstaw na 2-3 godziny. Następnie przecedź zaparzoną kawę przez gazę i odstaw na kolejne 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj do esencji kawowej cukier i pokrojoną na małe kawałki laskę wanilii, wymieszaj. Całość zagotuj, zdejmij z ognia, zbierz szumowiny, jeśli takie są. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonego płynu wlej spirytus i rum, dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Buteleczki z likierem odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

                                              Warto wiedzieć :
 Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza akcję serca, podnosi ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dotleniając w ten sposób organizm.



 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 

1 komentarz:

  1. brzmi przepysznie:) koniecznie wypróbuje, będzie też na prezenty:)

    OdpowiedzUsuń