środa, 21 lutego 2018

Likier kakaowy.





Zbiór kakao




Składniki :
10 dkg dobrego kakao
5 dkg mielonej kawy
4 słodkie migdały
1/2 laska wanilii
75 dkg cukru
500 ml wody
750 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :

 Migdały i wanilię drobno posiekaj, wsyp do dużego słoja, dodaj kakao i kawę , zalej to wszystko spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew znad osadu, starając się nie wzruszyć osadu na dnie. Zlany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy. Osad natomiast wymieszaj z niedużą ilością przegotowanej i wystudzonej wody, odstaw na 30 minut. Następnie przefiltruj osad i połącz go z wcześniej przefiltrowanym płynem. Pozostałą część wody zagotuj z cukrem. Z otrzymanego syropu zbierz szumowiny, wystudź go i połącz z nalewem. Odstaw jeszcze na 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie trunek przefiltruj ponownie przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw jeszcze na co najmniej 1 miesiąc, aby likier dojrzał, nabrał właściwego smaku i aromatu. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                 
                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz