poniedziałek, 29 stycznia 2018

Nalewka z suszonych kwiatów rumianku ( doskonała przy zaburzeniach trawiennych i nie tylko).









Składniki :
100 g suszonych kwiatów rumianku
0,5 l spirytusu 70 % 

Sposób wykonania :
 Rumianek wsyp do słoja, zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i jasne miejsce na 1 tydzień.  Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Przelej do butelki, zakorkuj. Na butelkę naklej etykietę z opisem i datą sporządzenia trunku. Można ją już pić.


                                      Zastosowanie :
 Nalewkę rumiankową stosujemy przy zaburzeniach trawiennych, nieżyt żołądka i jelit, w postaci 30-40 kropli nalewki na 50 ml wody. Możemy też jej używać do płukania jamy ustnej przy zapaleniu lub podczas bólu gardła, 10 ml nalewki na 1 szklankę ciepłej wody. 


 Rada : Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody.



                                                          Życzę zdrowia ! 



 

1 komentarz:

  1. Nalewki z rumianku nigdy nie robiłam, ale bardzo lubię herbatkę. :)

    OdpowiedzUsuń