niedziela, 7 stycznia 2018

Nalewka z orzechów laskowych i wanilii ( dobry dodatek do popołudniowej kawy ).









Składniki :
15 szt. orzechów laskowych
1 laska wanilii
0,5 l spirytusu 95 %
350 ml wody
Składniki na syrop :
10 - 15 dkg cukru
350 ml wody

Sposób wykonania :
 Wodę zagotuj ( 350 ml ), gdy całkiem wystygnie, wymieszaj ze spirytusem, wlej do słoja, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Orzechy rozłup, zdejmij brązową skórkę, miąższ pokrój na kawałki. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, pokrój na 4-5 kawałków. Orzechy i wanilię wrzuć do słoja z alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę. Zagotuj drugą część wody ( 350 ml ), zdejmij z ognia. Do gorącej wody wsyp cukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Gdy syrop będzie miał temperaturę około 40 C, wlej do niego powoli przefiltrowany alkohol. Słój zamknij i odstaw jeszcze na miesiąc. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj przez filtr. Połącz oba płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.
 Nalewka ta ma orzechowo - waniliowy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy.
 Dla wyostrzenia smaku możesz dodać do nalewki szczyptę kwasku cytrynowego i 50 ml koniaku.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                Na zdrowie !

    
 

1 komentarz: