wtorek, 16 stycznia 2018

Nalewka z nasion kozieradki ( na lepszą pamięć i poprawę apetytu ).









Składniki :
4 łyżki sproszkowanych nasion kozieradki
250 ml wody 
200 ml czystej wódki 40 %
200 ml miodu

Sposób wykonania :
 Sproszkowaną kozieradkę zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie całość wlewamy do słoja, zalewamy wódką , mieszamy, słój zakręcamy wieczkiem i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub filtr, dodajemy miód, mieszamy, aby się rozpuścił, rozlewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia.

                                   Zastosowanie :
 Nalewkę z kozieradki zażywamy w stanach osłabienia, braku apetytu 3 razy dziennie po 2 łyżki. Profilaktycznie 3 razy dziennie, ale po 1 łyżce, np. w celu poprawienia pamięci.




                             Życzę zdrowia !

 


1 komentarz:

  1. Do tej pory kozieradkę stosowałam tylko jako wcierkę do włosów. :)

    OdpowiedzUsuń