wtorek, 30 stycznia 2018

Nalewka tarniówka-myśliwska ( doskonała na dolegliwości żołądkowe ).









Składniki :
1 kg dobrze dojrzałych owoców tarniny
( owoce tarniny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub zamrażamy je, na dobę w zamrażalniku )
50 dkg cukru
5 cm kory cynamonu
5 goździków
1 l czystej wódki 50 % 

Sposób wykonania :
 Owoce tarniny umyj, osusz, wrzuć do słoja, dodaj goździki, korę cynamonu (rozbij ją na kilka mniejszych kawałków), wsyp cukier, zalej wódką ,wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały . Słój zamknij, wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przecedź przez gęste sitko. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.

                                     Zastosowanie naleweczki :
 Nalewka z owoców tarniny skutecznie zwalcza niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe. Kieliszek trunku dobrze jest też wypić po obfitym, ciężkostrawnym ( np. tłustym ) posiłku.


 Rada :  Aby otrzymać 1  l czystej wódki 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.  

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                             Życzę zdrowia !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz