czwartek, 11 stycznia 2018

Nalewka świąteczna ( działa rozgrzewająco, ma piękny bursztynowy kolor ).







Składniki :
5-6 szt. pomarańcza
85 dkg cukru
5 łyżek płynnego miodu
5 dkg dobrej jakości kawy ziarnistej
1 laska wanilii
5 goździków
2-3 kawałki kory cynamonu
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 

Sposób wykonania :
 Pomarańcze umyj szczoteczką , następnie sparz wrzątkiem. Pokrój na plastry o grubości 1 cm, usuń pestki, wrzuć do dużego słoja. Dodaj cukier, wymieszaj, po nakłuwaj drewnianą łyżką , aby pomarańcze szybciej puściły sok. Słój zakręć i odstaw na około 12 godzin. Następnie dodaj miód, goździki, cynamon, kardamon, kawę oraz przekrojoną wzdłuż na połowę laskę wanilii. Całość zalej spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką , wszystkie składniki powinny być zakryte płynem, w razie potrzeby dolej spirytusu. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień, pamiętając, aby codziennie przemieszać i aby składniki były przykryte płynem. Po tym czasie wlej do słoja wódkę , wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2-3 dni. Następnie przecedź całość przez gęste sitko, wyciskając dokładnie sok z owoców drewnianą pałką. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka ta ma piękny bursztynowy kolor, jest lekko gęsta, słodka, ładnie pachnie. Można ją pić w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty, wtedy najlepiej rozgrzewa.
 Nalewka ta doskonale nadaje się na święta Bożego Narodzenia, ale możemy oczywiście ją robić przez cały rok.
  
 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                Na zdrowie ! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz