wtorek, 19 grudnia 2017

Nalewka kardamonówka ( działa rozgrzewająco, doskonała na jesienno-zimowe dni ).







Składniki :
20 sztuk owoców kardamonu wraz z łupinką
1 cytryna
1/2 szklanki miodu pszczelego
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Kardamon utłuc w moździerzu razem z łupinką , wsyp do słoja. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę cieniutko obierz bez białej błonki
( albedo ), pokrój na małe kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Sok i skórkę z cytryny wrzuć  do słoja. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Do nalewki dodaj miód, poruszaj słojem lub wymieszaj łyżką, aby miód się rozpuścił. Słój ponownie zamknij i odstaw na 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr, połącz oba płyny. Nalewkę rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, zakorkuj. Odstaw na kolejne 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.
 Nalewka ta ma  złocisty kolor, jest mocno rozgrzewająca, dlatego jest wspaniała na jesienno - zimowe dni. Wystarczy wypić kieliszek nalewki.
 Jeśli ktoś nie lubi miodu lub jest uczulony na miód, może zrobić tę nalewkę bez miodu, będzie wtedy nalewka wytrawna.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                Na zdrowie !


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz