czwartek, 7 grudnia 2017

Likier jałowcowy ( skuteczny na niestrawność ).








Składniki :
5 dkg suszonych jagód jałowca
1 łyżka igieł jałowca
750 ml spirytusu 95 %
250 ml wody
500 ml miodu

Sposób wykonania :
 Owoce i igły jałowca opłucz, osusz, wrzuć do słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalew przefiltruj przez gazę. Wodę zagotuj z miodem, zdejmij z ognia, odszumować. Do gorącej wody wlewaj stopniowo nalew, cały czas mieszaj. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja. Słój zamknij i odstaw na 3-5 dni. Następnie likier przefiltruj przez bibułę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z likierem odstaw na co najmniej 4 miesiące. W tym czasie likier dojrzeje. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.
                                            Zastosowanie :

 Likier jałowcowy warto wypić po przejedzeniu, tłustych posiłkach, przy niestrawnościach. Stosuje się go też podczas przeziębień.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz