czwartek, 21 grudnia 2017

Kutia - bardzo zdrowa potrawa.









 Tej potrawy nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole ! Nie jest może ona tania, zwłaszcza gdy ktoś nie ma własnych orzechów, ale zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. 


Składniki :
20 dkg maku
20 dkg orzechów laskowych
20 dkg orzechów włoskich
20 dkg migdałów
20 dkg rodzynek
miód płynny
Sposób wykonania :
 Mak sparz, odcedź, zmiel w maszynce o małych oczkach. Orzechy laskowe zagotuj w wodzie, odcedź, obierz, posiekaj na małe kawałki. Tak samo postąp z orzechami włoskimi. Migdały posiekaj na małe kawałki. Rodzynki, orzechy, migdały i mak wsyp do miski. Polej miodem, wymieszaj dokładnie.
 Możesz też pokroić kilka suszonych moreli, wtedy twoja kutia będzie jeszcze smaczniejsza. 

 Rada : Gdyby rodzynki były zbyt twarde, możesz je namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie osączyć i dodać do potrawy. :)



                         Smacznego !


 

2 komentarze:

  1. w moim domu taką masę makową podaje się z domowymi ciasteczkami o imbirowym smaku:)

    OdpowiedzUsuń