niedziela, 15 października 2017

Nalewka z owoców rokitnika ( stosowana na dolegliwości żołądkowe i przeziębienia ).







Składniki :
0,5 kg owoców rokitnika
0,5 kg cukru
750 ml spirytusu 70 %

Sposób wykonania :
 Owoce rokitnika opłucz, osącz, wsyp do słoja. Dodaj cukier, zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij, wstrząśnij słojem. Odstaw na 6-7 tygodni w ciemne, ale ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć słojem. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
 
                                       Zastosowanie :
 Dolewaj 1-2 łyżki nalewki do szklanki gorącej herbaty. Pij raz dziennie po posiłku. Nalewka z rokitnika może być stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i przeziębieniach.

Owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C.

 Rada 1 : Owoce rokitnika na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, tracą wówczas goryczkę i cierpkość, a stają się kwaskowatosłodkie. 



 Rada 2 : Aby otrzymać 750 ml spirytusu 70 % należy zmieszać 555 ml spirytusu 95 % z 218 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 


                             Życzę zdrowia !


  

2 komentarze: