czwartek, 5 października 2017

Nalewka z dzikiej róży ( z miodem i cytryną ).





 
  

 Nalewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu.  Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje przeziębieniowe, dzięki zawartości witaminy C. Kieliszek nalewki wypity raz dziennie  wzmocni odporność naszego organizmu. Nalewka ta ma ładny łososiowo - herbaciany kolor. 


Składniki :
1 kg owoców dzikiej róży
1 l alkoholu 50 %
1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
1 szklanka ( 250 ml ) wody, najlepiej źródlanej
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania :
 Owoce róży opłucz, osusz, odetnij kwiatostany i ogonki, wsyp do słoja. Zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Następnie zlej nalew z owoców do drugiego słoja, a owoce zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tygodniu płyn zlej z owoców, a owoce dokładnie osącz na sitku z resztek soku. W zlanym płynie rozpuść miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Połącz oba płyny ze sobą. Słój zamknij i odstaw do sklarowania na 6 miesięcy. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Rada : Aby otrzymać 1  l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 



                             Życzę zdrowia !

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz