wtorek, 3 października 2017

Likier pigwowy ( na koniaku z wanilią ).







 Już nie długo zaczną się zbiory tych aromatycznych i bogatych w witaminę C owoców. Poniżej znajdziecie przepis na likier z tych cenionych ze względu na ich aromat i smak owoców. 


Składniki :
2 kg pigwy
3 szklanki wody
1 i 1/2 kg cukru
1 laska wanilii
3 szklanki dobrego koniaku

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy zostaw w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie, aby dojrzały. Gdy owoce ładnie zżółkną , umyj je dokładnie, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki. Wrzuć do rondla, zalej wodą , zagotuj. Następnie wywar przecedź przez gęste sitko, dodaj do niego cukier ( cukru możesz dać trochę mniej, jeśli nie chcesz, aby Twój likier nie był zbyt słodki ) i laskę wanilii. Ponownie postaw rondel na ogniu, zagotuj, zdejmij z ognia, odszumuj ( zbierz pianę ). Odstaw do wystygnięcia. Przefiltruj przez gazę lub filtr. Syrop wymieszaj z koniakiem, rozlej do butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na kilka miesięcy, aby dojrzał, nabrał aromatu i smaku.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz