środa, 13 września 2017

Nalewka dereniówka ( na cukrze trzcinowym ).









Składniki :
60 dkg dojrzałych owoców derenia
30 dkg cukru trzcinowego     
1 l czystej wódki 45 %

Sposób wykonania :
 Owoce derenia opłucz, osusz z nadmiaru wody, każdy owoc po nakłuwaj kilka razy igłą lub wykałaczką. Owoce wsyp do słoja, zasyp cukrem, wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny, aby owoce puściły trochę soku. Następnie wlej do słoja wódkę , zakręć słój szczelnie wieczkiem i odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku.

 Owoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor.

 Rada : Aby otrzymać 1  l czystej wódki  45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz