niedziela, 17 września 2017

Likier mocca - szybki.










Składniki :
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
4 żółtka
25 dkg cukru
700 ml słodkiej śmietanki 30 %
1 cukier waniliowy
125 ml spirytusu 95 %
trochę wody
Sposób wykonania :
 Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Kawę rozpuszczalną zaparz w niedużej ilości gorącej wody. Do ubitej masy wlej stopniowo, małym strumieniem, cały czas mieszając, spirytus, kawę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera na wolnych obrotach. Gotowy likier przelej do karafki lub butelki, zakorkuj i włóż do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia trunku. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia. 

 Rada : Zamiast cukru waniliowego możesz użyć cukru, w którym przez kilka dni była laska wanilii pokrojona na mniejsze kawałki. Oczywiście przed użyciem wyjmij kawałki wanilii z cukru. Wtedy Twój likier będzie jeszcze bardziej aromatyczny, smaczniejszy i bardziej luksusowy. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                                Na zdrowie !


  

2 komentarze:

  1. rewelacyjny. Muszę spróbować. Długo może stać w lodówce? Obawiam się trochę surowych żółek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie powinien stać zbyt długo. Lepiej jest go zrobić mniej, niż długo magazynować. :)

    OdpowiedzUsuń