niedziela, 10 września 2017

Konfitura gruszkowa z mango.




Obrane owoce mango

  
 Konfitura ta ma piękny złoty kolor. Jest smaczna i aromatyczna, nie może zabraknąć jej w Twojej spiżarni, zwłaszcza gdy masz milusińskich.


Składniki :                      na 3-4 małe słoiczki
1 kg gruszek ( waga już po obraniu i oczyszczeniu )
20 dkg mango ( waga już po obraniu i usunięciu pestki )
1,20 kg cukru żelującego ( 1:1 )
Sposób wykonania :
 Gruszki opłucz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki np. kostkę. Mango opłucz, obierz, usuń pestkę , miąższ pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj na papkę. Gruszki i mango włóż do garnka, dodaj cukier żelujący i wymieszaj całość dokładnie razem. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na noc. Następnego dnia postaw garnek na ogniu i doprowadź do zagotowania. Gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty nie przerywając mieszania. Na powierzchni konfitury powinny się pojawić pęcherzyki. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   


 Rada : Owoce mango przeznaczone do konfitury powinny być dojrzałe, wtedy nasza konfitura będzie smaczna i aromatyczna.



                        Smacznego  !

  
 

2 komentarze:

  1. Napewno wypróbuje w przyszłym tygodniu .Teraz zaczyna się sezon ana mango,które bardzo lubię, a konfitura mango z gruszka napewno będzie pyszna .Dam znać jak zrobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura jest na prawdę pyszna i zdrowa. proszę dać znać jak Pani zrobi, bardzo jestem ciekaw, czy będzie smakować.

      Usuń