niedziela, 24 września 2017

Domowe gołąbki z ryżem i mięsem.







 Tydzień temu zrobiłem pyszne gołąbki. Na pewno będą Wam smakowały. Zapraszam po przepis : 


Składniki :
1 duża główka kapusty
1 kg ryżu
2,5 l wody
1 kg mięsa mielonego
1 kg kiełbasy
1 duża cebula
majeranek
pieprz czarny (mielony)
sól 

1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania :
 Kapustę parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyncze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy, aż będzie miękki, około 20 minut. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy do ryżu, solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.

 Z tej porcji wychodzi dość dużo gołąbków, ja robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje. 

 Rada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje gołąbki będą mniejsze i zgrabniejsze. 
 
 




                         Smacznego !


3 komentarze:

  1. Lubię gołąbki i czasami popełniam takie klasyczne - surowe mielone z ryżem + duszenie, jak u mamy - choć zazwyczaj to robię takie dla leniwych - dwa, trzy liście na dno, potem na przemian warstwa pokrojonych w miarę drobno liści, mielone, ryż itd. Uroku to wielkiego nie ma, ale smak pozostaje :) Tu, w przepisie, jest z kolei tak bardziej "sałatkowo".

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, szukałam właśnie dobrego przepisu na klasyczne gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń