piątek, 29 września 2017

Ciasto bananowe z galaretką.









 Ciasto to nie wymaga dużo pracy, ani nie jest zbyt drogie. Nie jest też za słodkie, doskonale nadaję się na deser ze świeżo zaparzoną kawą. :) 

Składniki :             Na blaszkę o wymiarach 20x36 cm
Biszkopt na spód :
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa :
5 dojrzałych bananów
1/2 l śmietany 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Przygotuj również :
4 banany
2 galaretki owocowe ( np. cytrynowa, agrestowa )
Sposób wykonania :
 Z podanych składników na biszkopt upiec cienki biszkopt, wystudź. Zagotuj wodę , rozpuść w niej galaretkę , odstaw do przestygnięcia. W czasie gdy galaretka będzie stygnąć przygotuj masę bananową.
 Masa bananowa : Banany obierz ze skórki, zmiksuj lub rozgnieć widelcem na jednolitą papkę. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Wodę zagotuj, zdejmij z ognia, rozpuść w niej żelatynę. Zmiksowane banany wymieszaj z ubitą śmietaną. Wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną , jeszcze ciepłą ( ale nie gorącą ! ) żelatynę , cały czas mieszając, najlepiej rózgą cukierniczą. Gotową masę wylej na wystudzony biszkopt, równo rozsmaruj. 
 Gdy masa jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem zastygła. 
 Gotowe ciasto pokrój na kawałki.

 Rada : Banany przeznaczone do tego ciasta powinny być dobrze dojrzałe, ich skórka powinna mieć brązowe plamki, wtedy nasze ciasto będzie aromatyczne, a banany łatwo rozgnieciemy na papkę.


Takie banany będą najlepsze

  


                         Smacznego !


    

2 komentarze: