piątek, 4 sierpnia 2017

Konfitura z malin.







Składniki :
1 kg malin 
1 kg cukru
2 szklanki wody
Sposób wykonania :
 Maliny opłucz, osącz na sitku. Wodę zagotuj z cukrem, zdejmij z ognia. Do gorącego syropu wsyp owoce, gdy wszystkie się zanurzą , odstaw na 2-3 godziny pod przykryciem. Następnie doprowadź owoce wolno, na niezbyt dużym ogniu do zagotowania, zdejmij z ognia, wystudź. Czynność tę powtórz 2-3 razy, aby owoce nasiąkły dobrze syropem. W czasie studzenia z powierzchni konfitury zbieraj powstałą pianę. Gorącą konfiturę rozlej do czystych słoiczków. Do rozlewania konfitury możesz użyć lejka z dużym otworem, aby nie pochlapać słoików. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10-15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 90-95 C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
 Możesz do konfitury, przed ostatnim gotowaniem dodać pół łyżeczki mielonego imbiru. Imbir ma właściwości przeciwbakteryjne.
 Jeżeli nie chcesz, aby w Twojej konfiturze były pestki z malin, możesz przetrzeć konfiturę przez gęste sitko.
 Owoce miękkie takie jak maliny najlepiej jest płukać w następujący sposób : Wysypujemy niedużą ilość malin na sitko i zanurzamy je kilka razy w wodzie, a następnie spłukujemy bieżącą wodą o niezbyt dużym ciśnieniu. Opłukane maliny pozostawiamy na pewien czas, aby nam ociekły z nadmiaru wody.
 Jeśli nie chcesz pasteryzować konfitury to musisz przełożyć ją gorącą , zaraz po zagotowaniu do wcześniej wyparzonych słoików i zamknąć je wyparzonymi wieczkami. pamiętaj, aby słoiki zaraz po zamknięciu obrócić do góry dnem. Ja przyznam się , że zawsze, chociaż przez parę minut pasteryzuję słoiki z przetworami. Wtedy mam większą pewność, że się nie popsują. 



      Życzę udanych i smacznych przetworów !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz