niedziela, 2 lipca 2017

Nalewka z morwy czarnej ( zalecana przy anemii ).






Składniki :
1 kg dojrzałej morwy czarnej
500 ml czystej wódki 40 %
500 ml spirytusu 95 %
50 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Owoce morwy opłucz pod bieżącą wodą na sicie, osusz, wsyp do słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie w ciepłym miejscu. Co parę dni lekko wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej nalew znad owoców do drugiego słoja ( słój zamknij i odstaw go w ciemne, chłodne miejsce ), a owoce zasyp cukrem, delikatnie wymieszaj. Słój z owocami zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie przecedź przez gęste sitko owoce, dokładnie wyciskając je z soku. Połącz otrzymany sok z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące, aby naleweczka dojrzała.

 W owocach morwy czarnej znajdują się : kwas jabłkowy i cytrynowy, taniny, flawonoidy, potas, wapń, magnez, witaminy C i z grupy B, oraz dużo żelaza. Dlatego nalewka z morwy czarnej zalecana jest przy anemii.  


                             Życzę zdrowia !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz