poniedziałek, 10 lipca 2017

Nalewka z czerwonej porzeczki.






Składniki :
50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
750 ml czystej wódki 50 %
50 dkg cukru
500 ml wody

Sposób wykonania :

 Owoce porzeczki opłucz, osusz, oderwij ogonki, lekko rozgnieć tak, aby tylko trochę owoce popękały ( nie rozgniataj owoców na papkę ! ), wrzuć do słoja. Owoce zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć lekko słojem. Wodę zagotuj z cukrem. Ciepłym ( ale nie gorącym ! ) syropem zalej owoce w alkoholu, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień w miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw je w chłodne, ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.
 Nalewka z czerwonej porzeczki dobrze działa przy problemach trawiennych. Ma ona także właściwości wykrztuśne, dlatego warto ją pić, gdy męczy nas kaszel podczas przeziębień.

 
                                Na zdrowie !


  

3 komentarze:

  1. Świetny przepis, na pewno go spróbuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj dostałam 2kg owoców.
    Nalewka własnie odstawiona w chłodne i ciemne miejsce.
    Już nie moge się doczekać jesieni, kiedy wieczorkiem będę mogła sączyć pyszną nalewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto poczekać, aby później delektować się jej smakiem ! :)

    OdpowiedzUsuń