piątek, 14 lipca 2017

Nalewka z czerwonej porzeczki ( z miodem i wanilią ).








Składniki :
1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
1 l spirytusu 70 %
1/3 laski wanilii
0,5 kg cukru
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego 

Sposób wykonania :
 Owoce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, wsyp do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem (wszystkie owoce powinny być przykryte alkoholem). Słój zamknij i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce ( z dala od promieni słonecznych ) na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej płyn z owoców, przelej do drugiego słoja, zamknij. Owoce zasyp cukrem, zalej płynnym miodem, wymieszaj. Słój zamknij, odstaw na tydzień pamiętając, aby co dzień wstrząsnąć słojem. Gdy cukier i miód całkiem się rozpuści, dokładnie odcedź owoce, połącz oba płyny, odstaw w zamkniętym słoju jeszcze na miesiąc. Następnie zlej płyn znad osadu, a osad przefiltruj przez gazę lub filtr. Połącz płyny, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Zabutelkowaną nalewkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
 Naleweczka ta ma jasnoczerwony kolor i ciekawy kwaskowaty smak.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać ze sobą 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej, wystudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz