poniedziałek, 24 lipca 2017

Nalewka wiśniowo-aroniowa.





Składniki :
1 kg wiśni bez pestek
40 dkg owoców aronii
1,25 l spirytusu 70 %
20 dkg cukru
3 łyżki miodu
1/4 laski wanilii 

Sposób wykonania :
 Owoce aronii lekko zmiażdż. Wiśnie i aronię wsyp do słoja, dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój zamknij. Owoce zasyp cukrem , dodaj miód, wymieszaj. Odstaw na 8-10 dni, aż wytworzy się syrop, cukier i miód całkiem się rozpuści. Następnie przecedź owoce, dokładnie wyciśnij z nich sok. Połącz oba płyny ze sobą , wymieszaj, wlej do słoja, zamknij i odstaw do sklarowania w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj i połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce.
 Nalewka ta ma ciemny kolor, jest aromatyczna z lekko cierpkawym posmakiem.


 Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać ze sobą 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej, wystudzonej wody. 


                                Na zdrowie !


  

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. :)
    Zapraszam tez do mnie
    https://slodkiedoslodkiego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń