środa, 26 lipca 2017

Nalewka wiśniówka ( wytrawna ).






Składniki :
wiśnie
czysta wódka 40 %

Sposób wykonania :

 Wiśnie opłucz, osusz, połowę wydryluj. Owoce wrzuć do słoja, zalej wódką tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem. Następnie przecedź nalew przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciskając sok z wiśni. Przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Butelki odstaw na rok w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.


                                Na zdrowie !


 

2 komentarze:

  1. czy aby nie jest za kwaśna ? Też zalewam owoce alkoholem, ale potem zlewam i zasypuję je cukrem. Niewiele bo niewiele, ale zawsze trochę daję. Nigdy nie próbowałam bez cukru :) Lubię wytrawne, może spróbuję :) Teraz nastawiłam czarną porzeczkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli wiśnie są dojrzałe, słodkie to nie jest za kwaśna. To jest oryginalny przepis, ale zawsze można go sobie ulepszyć według swojego gustu i potrzeb. Tak więc można dodać do naleweczki trochę cukru jeśli ktoś tak chce. :)

    OdpowiedzUsuń