poniedziałek, 17 lipca 2017

Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ).






Składniki :
1/2 kg wiśni
1 szklanka płynnego miodu
12-15 goździków
25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
1 l spirytusu 95 %
3 szklanki przegotowanej  wody

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami.  Wrzuć do słoja, zalej miodem, wymieszaj. Słój przykryj płótnem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki i pokrojone w paski suszone śliwki. Zalej wszystko alkoholem wymieszanym z przestudzoną wodą , wymieszaj lekko. Słój zamknij pokrywką i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały ze sobą. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw trunek w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Nalewka ta ma ciekawy smak i aromat.


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz