wtorek, 18 lipca 2017

Nalewka wiśniowa ( białoruska, wytrawna ).






Składniki :
2 kg ciemnoczerwonych wiśni ( najlepiej wiśni dzikich )
spirytus 50 % 

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz, wydryluj, wsyp do słoja lub gąsiorka. Do wiśni dodaj 12 dkg drobno potłuczonych pestek z wiśni. Zalej wszystko spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 miesięcy. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj płyn przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw naleweczkę w chłodne, ciemne miejsce jeszcze na kilka miesięcy, aby dojrzała. Możesz dosłodzić ją do smaku syropem z cukru i wody.

  Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać ze sobą 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej, wystudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz