czwartek, 6 lipca 2017

Nalewka orzechówka ( z niedojrzałych orzechów włoskich ).






Składniki :
25 dkg niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich
500 ml spirytusu 95 %
30 dkg płynnego miodu akacjowego
50 ml koniaku
5-6 goździków
1 płaska łyżka mielonego cynamonu 

Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do czystego słoja. Dodaj goździki, cynamon, zalej spirytusem, słój zamknij i odstaw na 2-3 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, słój zamknij, a orzechy zalej miodem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój zamknij i odstaw na kolejne 2-3 tygodnie. Co parę dni wstrząśnij słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie przecedź orzechy przez sitko, połącz oba płyny ze sobą, dodaj koniak. Nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Orzechówkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby naleweczka nabrała smaku i aromatu.
 Nalewka z orzechów włoskich przede wszystkim pomaga w kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit. Ponadto, wzmacnia ona nasz organizm oraz oczyszcza krew, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego. W ramach działań profilaktycznych wskazane jest picie 10 kropel nalewki raz dziennie, natomiast w przypadku problemów żołądkowych 40 kropel trzy razy dziennie.


                                Na zdrowie !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz