poniedziałek, 3 lipca 2017

Jakie blaszki, formy najlepiej wybrać do pieczenia ciast.








 Formy, blachy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze, bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. Formy, blachy wykonane z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia na jasnych blaszkach czy foremkach może wydłużyć się nawet do 20 %, a  pieczone przez nas wypieki mogą być od spodu niedopieczone !
  
 Pamiętaj o tym podczas zakupu nowych blach czy form do pieczenia ciast i innych wyrobów. 


                        Pozdrawiam serdecznie !


 

1 komentarz:

  1. Dobry piekarnik to oszczędność czasu i nerwów. Ja lubię piec ciasta, a w moim piekarniku pieką się nierówno. Dlatego myślę o nowym i upatrzyłam sobie Candy z przemyślanym systemem wentylacji. Dzięki temu jest jednolita temperatura na wszystkich poziomach.

    OdpowiedzUsuń