wtorek, 11 lipca 2017

Cukier waniliowy - naturalny.




Kwiaty wanilii


Składniki :
25 dkg cukru kryształu
1 laska wanilii
Sposób wykonania :

 Do czystego, suchego słoika wsyp około 25 dkg cukru kryształu. Jedną laskę wanilii pokrój na 4 części, włóż do słoiczka. Słój zamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij nim kilka razy. Słoik odstaw na około 2 tygodnie.
Co pewien czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie możesz używać zrobionego przez Ciebie cukru waniliowego do ciast i innych potraw. Słoik z cukrem przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Zawartość słoika możesz na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniał aromat wanilii. Taki cukier waniliowy  jest naturalny, bez chemicznych środków zapachowych.  Od czasu do czasu trzeba tylko wymienić zużytą wanilię na nową.

 Rada - Cukru nasyp do słoika do wysokości 2/3, aby można go było łatwo wymieszać poprzez wstrząsanie słoikiem.


                        Pozdrawiam serdecznie !


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz