czwartek, 22 czerwca 2017

Nalewka wiśniówka.






Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni
1 l spirytusu 70 %
250 ml wody
20 dkg cukru
1/2 laski wanilii 

Sposób wykonania :
 Wiśnie umyj, osusz, wydryluj ( 10-15 dkg zostaw z pestkami ). Owoce wsyp do dużego słoja, dodaj rozkrojoną wzdłuż wanilię , zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier, zbierz szumowiny. Wiśnie przecedź przez gazę. Do ciepłego ( ale nie gorącego ! ) syropu wlej nalew z odcedzonych owoców i wymieszaj. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, aby dojrzał.

 Nalewka wiśniówka ma działanie antyseptyczne i wykrztuśne przy zapaleniu górnych dróg oddechowych. Ma także właściwości rozgrzewające.


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz