czwartek, 29 czerwca 2017

Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ).







Składniki :
30 dkg zielonych orzechów włoskich
500 ml spirytusu 95 %
250 ml koniaku
250 ml wody
250 ml miodu płynnego
kawałek kory cynamonu
4-5 szt. goździków 

Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub plasterki wraz z łupami, wrzuć do słoja. Dodaj goździki, korę cynamonu, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj , aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zagotuj wodę, rozpuść w niej miód, odszumować. Do gorącego syropu, powoli, cienkim strumieniem wlewaj przecedzony nalew z orzechów, a następnie koniak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Zabutelkowaną nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. 

 Nalewka orzechowa pobudza apetyt, oraz reguluje procesy trawienne, dlatego warto ją podawać po obfitych, tłustych posiłkach.


                                Na zdrowie !


  

1 komentarz: