piątek, 30 czerwca 2017

Nalewka figowa ( ze świeżych owoców ).







Składniki :
1 kg świeżych fig
1 jabłko
1 gruszka
25 dkg cukru
2 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Figi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką na kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do czystego, wyparzonego wcześniej słoja. Zasyp cukrem wymieszaj. Słój odstaw na parę dni w ciepłe miejsce. Co dzień wstrząśnij słojem, aby cukier się szybciej rozpuścił. Gdy owoce puszczą sok, a cukier się całkiem rozpuści, przecedź owoce przez gęste sitko, lub gazę , dokładnie wyciśnij sok z owoców. Otrzymany sok połącz z wódką , wymieszaj. Przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z naleweczką odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie trunek nabierze właściwego smaku i aromatu.  Dojrzewanie naleweczki przez kilka miesięcy na prawdę się opłaca. Nalewka wtedy staje się po prostu smaczniejsza. Polecam wypróbować ten przepis, na prawdę warto !

 Niektórzy dodają jeszcze do tej nalewki małą garść kawy ziarnistej, nadaje to nalewce specyficznego smaku.


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz