czwartek, 15 czerwca 2017

Likier anyżowy (pobudza apetyt, pomaga pozbyć się wzdęć).




Anyż gwiaździsty



Składniki :
500 ml spirytusu 96 %
700 ml czystej wódki 40 %
400 ml wody
800 g cukru
50 g anyżu gwiaździstego
25 g anyżu biedrzeńca
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańcza
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania :
 Rozdrobnione nasiona anyżu i kolendry (możesz je utłuc w moździerzu), cynamon oraz skórkę z pomarańcza wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie do maceracji. Co jakiś czas wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie nalew przefiltruj przez gazę lub filtr, Połącz z przestudzonym syropem z cukru, wody i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 tygodnie. Następnie przefiltruj ponownie trunek np. przez bibułę filtracyjną i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem i odstaw na 4 miesiące w chłodne ciemne miejsce, aby likier dojrzał.

                                                Zastosowanie :
 Likier ten pobudza procesy trawienne, pomaga pozbyć się wzdęć, dobrze jest wypić kieliszek po sytych, obfitych posiłkach. Likier ten ma ładny anyżowy smak i aromat.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



                                Na zdrowie !


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz