środa, 31 maja 2017

Likier z kwiatów lipy ( doskonały przy przeziębieniu ).




 
Kwitnąca lipa
 


 Likier z kwiatów lipy ma ładny zapach i dobry smak. Pomoże nam zimą w walce z przeziębieniami i grypą. Warto go mieć w swojej spiżarni.

Składniki :
2 pełne szklanki świeżych kwiatów lipy
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru

Sposób wykonania :
 Kwiaty lipy wrzuć do czystego, dużego słoja. Zalej 500 ml spirytusu i 250 ml przegotowanej, wystudzonej wody, lekko zamieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 1 tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie zagotuj resztę wody ( 750 ml ) z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, wystudź go. Do wystudzonego syropu wlej pozostałą część spirytusu ( 500 ml ), wymieszaj. Nalew lipowy ze słoja przefiltruj (np. przez gazę ) i połącz z syropem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Butelki odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie jest gotowy do picia.

                                               Zastosowanie :
 Picie tego lipowego likieru jest wskazane przy grypie, przeziębieniach, zapaleniu gardła i oskrzeli, a także w zaburzeniach trawiennych. 



                             Życzę zdrowia !




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz