sobota, 29 kwietnia 2017

Likier miętowy ( pobudza apetyt ,działa przeciwzapalnie ).






Składniki :
1/2 szklanki świeżych listków mięty
0,5 l wody
0,5 l spirytusu 95 %
35 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Listki mięty wypłucz w zimnej wodzie, osusz z nadmiaru wody, wsyp do czystego słoja. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij, lekko wstrząśnij i odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu strząsnąć słojem. Następnie cukier rozpuść w wodzie, podgrzewając na małym ogniu. Gotuj 2 minuty od momentu wrzenia wody. Teraz syrop wystudź. Nalew ( mięta zalana spirytusem ) przefiltruj przez gazę. Listki wyrzuć a płyn połącz z wystudzonym syropem. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 miesiące, aby likier dojrzał i ładnie się wyklarował.

                                 Zastosowanie :
 Mięta zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki tym składnikom likier miętowy pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie oraz żółciopędnie.
Likier miętowy możemy stosować bólach żołądka, niestrawnościach, chorobach górnych dróg oddechowych, grypie,anginie,przeziębieniu, gorączce.




                             Życzę zdrowia !


   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz