czwartek, 23 marca 2017

Grzane wino z przyprawami.







Składniki :
1 butelka czerwonego wina ( może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne )
1 szklanka wody
2 łyżki cukru ( ilość cukru możesz dobrać wg. smaku, oraz od rodzaju wina )
2 łyżki płynnego naturalnego miodu 
1 laska wanilii
15-18 goździków ( możesz dać mniej jeśli nie lubisz zbyt intensywnego zapachu tej przyprawy )
kawałek suszonej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania :
 Do emaliowanego garnka ( naczynie nie może mieć śladu najmniejszego obicia ! ) wlej wodę , dodaj cukier, goździki, skórkę pomarańczową i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Następnie odstaw z ognia, wlej wino, dodaj miód lekko zamieszaj, garnek szczelnie przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Wino powinno się tylko lekko podgrzewać i naciągać smakiem i aromatem przypraw, w żadnym razie nie możemy dopuścić, aby wino się gotowało ! Wino podgrzewamy przez kilka, kilkanaście minut. Grzane wino podajemy w wygrzanych filiżankach, kamionkowych lub ceramicznych kokilkach. Wino to wybornie smakuje i pachnie przyprawami.

 Rada : Do grzania nadaje się każde czerwone wino, także domowej roboty. Do grzania nie nadają się wina białe.


                                Na zdrowie !


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz