wtorek, 21 lutego 2017

Nalewka melonowa.







Składniki :
2 obrane, słodkie melony
80 dkg cukru
0,5 l wody
4 łyżeczki soku z cytryny
1 l spirytusu 95 %
120 ml jasnego rumu 

Sposób wykonania :
 👉 Melony umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy nalewkę zdekantować (przelać do innej butelki), pozostawiając osad na dnie. Filtrowanie nie jest wskazane, gdyż nalewka straci wówczas aromat. Nalewka ma żółtopomarańczową barwę, bardzo delikatny aromat i subtelny smak. Polecam.  😋😋

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz