sobota, 18 lutego 2017

Nalewka gruszkowa ( łatwa ).






Składniki :
1 kg dojrzałych ( ale nie przejrzałych ! ) gruszek "klaps"
30 dkg brązowego cukru
250 ml spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 👉 Gruszki umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, zostaw trochę pestek. Miąższ pokrój na małe kawałki i wrzuć z pestkami do czystego słoja. Zalej spirytusem, gruszki powinny być całkiem przykryte spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 8 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlej płyn znad owoców do drugiego słoja, a owoce zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem, aby cukier szybciej się rozpuścił. Następnie zlej jeszcze raz i połącz oba płyny ze sobą. Przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne miejsce jeszcze na 5-6 miesięcy. Po tym czasie naleweczka jest gotowa.                                                       😋😋


                                Na zdrowie !



4 komentarze: